Du är här: Hem

Färre fall av paracetamolmissbruk

När Danmark begränsade storleken på receptfria paracetamolförpackningar minskade självmordsförsök och sjukhusinläggningar.

Läs hela artikeln i Läkemedelsvärlden:

Senast uppdaterad onsdag, 08 October 2014 13:44

Ingen koppling mellan adhd-medicinering och drogmissbruk

I en nyligen publicerad studie visar forskare från Centrum för Primärvårdsforskning att det inte tycks finnas någon koppling mellan medicinering med centralstimulerande medel i unga år, och drogmissbruk. Med hjälp av registerstudier har forskarna kartlagt samband mellan arv och miljö när det gäller adhd och missbruk.

Läs hela artikeln i Forskning.se:

 

Senast uppdaterad onsdag, 01 October 2014 06:45

Överdoser kan stoppas med nässprej

En nässprej har räddat livet på flera heroinister i Köpenhamn de senaste fyra åren. Nu kan sprejen, som kan häva en överdos på några få minuter, vara på gång i Sverige.

Läs hela artikeln i Sydsvenskan:

Senast uppdaterad onsdag, 24 September 2014 11:02

Alla ska med, alla behövs!

Telefonkommunikation i välfärdsstaten Sverige 2014

Hej! Jag ringer Dig från Försäkringskassan för att informera dig om att din läkare har skrivit ett ofullständigt sjukintyg och att vi därför inte kan betala ut någon sjukersättning.

Jaha, det var ju synd, jag har talat med läkaren flera gånger om detta och han säger att intyget är korrekt och fullständigt.

Det kanske han säger men det anser inte vi.

Ok, vad skall jag göra då?

Be honom att komplettera.

Senast uppdaterad onsdag, 24 September 2014 10:43

Läs mer: Alla ska med, alla behövs!

MT-45: en livsfarlig internetdrog

Utbudet och användningen av »internetdroger«, även benämnda »nya psykoaktiva substanser«, uppvisar en stadigt ökande trend. Under den senaste femårsperioden har fler än 260 helt nya drogsubstanser introducerats på den europeiska marknaden, och sedan 2010 har man påträffat minst en ny substans i veckan i genomsnitt. Erfarenheter visar att situationen är likartad i Sverige.

Läs hela artikeln i Läkartidningen:

Senast uppdaterad torsdag, 18 September 2014 06:54

Bensodiazepiner kopplas till Alzheimer

Långtidsanvändning av bensodiazepiner kan öka risken att utveckla demens enligt en fransk-kanadensisk studie.

Läs hela artikeln i Läkemedelsvärlden:

Senast uppdaterad torsdag, 11 September 2014 13:49

Risker med paracetamol

De har en given plats i medicinskåpet hemma, men också i handväskan och i skivbordslådan på jobbet. Små vita tabletter som hjälper mot värk. Det är det läkemedel som vi använder mest av allt. Kropp och själ berättar om riskerna med paracetamol. Lyssna på hela programmet i Sveriges Radio:

Senast uppdaterad tisdag, 09 September 2014 12:02

De fortsätter med droger trots läkemedelsbehandling

Antalet missbrukare som får behandling med metadon och subutex ökar kraftigt. Men många som får läkemedlen fortsätter trots det att ta andra droger och sitter fast ett farligt beroende, visar SVT:s granskning.

Läs hela artikeln och se inslaget i SVT:

Senast uppdaterad torsdag, 04 September 2014 13:15

Medicin mot missbruk sprids i patientens vänkrets

Färsk forskning från Malmö högskola visar att patienter som behandlas för opiatberoende ofta säljer eller delar med sig av sina mediciner. Läckaget sker främst till opiatberoende kompisar som i hög utsträckning självmedicinerar istället för att delta i behandlingsprogram.

Läs hela rapporten:

Senast uppdaterad tisdag, 26 August 2014 13:02

Gå och rösta!

Den 14 september är det val till kommun, landsting och riksdag. Vill vi påverka är det viktigt att vi röstar. Det är ett av många sätt att försöka påverka samhällets inriktning. Ett annat är att gå med i ett politiskt parti eller att bli aktiv i en intresseorganisation som RFHL till exempel. Oavsett om vi vill förändra samhället eller tycker det är i stort sett bra som det är, är det viktigt att vi bidrar med vår röst. Kan man inte ta sig till vallokalen den 14 september kan man poströsta. Det finns också möjlighet att rösta via ombud. Kontakta i så fall Valmyndigheten för mer information.

Senast uppdaterad tisdag, 26 August 2014 12:58

Hårdare straff föreslås för narkotikabrott

Regeringen föreslår en skärpning av straffen för vissa typer av narkotikabrott. Förslaget väcker oro hos organisationen RFHL.

Läs hela artikeln i Arbetaren:

Senast uppdaterad lördag, 02 August 2014 08:29

Kraftigt ökad användning av smärtstillande

Antal personer som använder sig av smärtstillande, och starkt beroendeframkallande, läkemedel ökar kraftigt i Sverige. Nu kritiseras vården för att utan handledning skriva ut mediciner som riskerar att göra patienter beroende.

Läs hela artikeln och se inslaget i SvT:

Senast uppdaterad tisdag, 22 July 2014 09:18

Sida 1 av 24

Nedtankningssida

 

Go to top